İnsanlar geçmişten günümüze fikirler üreterek gelmiştir. Bugün kullandığımız ürünlerin hepsi bir fikrin ya da sınai mülkiyetin sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu mülkiyetin koruma altına alınması ve üreten insanların teşvik edilmesi gerekir. Mülkiyet Hakları Hukuku fikri ve sınai mülkiyet hakları hukuku, her türlü fikir mülkiyetini güvence altına almaktadır.
Mülkiyet Hakları Hukuku içerisine marka, patent hukuku da girmektedir. Faydalı model, endüstriyel tasarım, telif hakları, marka-patent lisans sözleşmeleri dahil Mülkiyet Hakları Hukuku alanında hizmet vermekteyiz.
Mülkiyet Hakları Hukuku kapsamında verdiğimiz hizmetler arasında:
Mülkiyet Hakları Hukuku Danışmanlık Hizmetleri
Son zamanlarda yabancı ve yerli birçok firma genişleyen ticari ağları sebebiyle, kendilerine ait ürünlerin ve hizmetlerin önemli yönlerini korumaları gerekmektedir. Teknolojinin de gelişmesiyle fikir ve ürünlerin taklidinin yapılması, çalınması ihtimali daha da artmıştır. Mülkiyet Hakları Hukuku sayesinde marka hakkı, patentin izinsiz kullanılması, kopya şartları, eserlerin izinsiz kullanılması ve pazarlanması gibi birçok konu engellenebilmektedir.
Mülkiyet Hakları Hukuku ile bu tip konularda sıkıntı yaşadığınızda hak ihlallerinizi engellemek ve korumak için hukuksal yollara başvurabilirsiniz. Hukuk büromuz bu alanda aşağıda listelenen dava vekilliği ve danışmanlık hizmetlerini vermektedir.
Marka Hukuku
Mülkiyet Hakları Hukuku ile ilgilenen bir avukat bununla birlikte marka hukuku ile de ilgilenir. Mülkiyet Hakları Hukuku avukatı marka ile bağlantılı olan alan adlarının incelemesini de yapar.
Bir marka başvurusu yapılmadan önce markanın ulusal ve uluslararası alanda araştırılması ve ayırt edilicik unsurunun kontrol edilmesi gerekir. Mülkiyet Hakları Hukuku avukatı marka hakkında müvekkiline danışmanlık hizmeti vererek marka için tescil başvurusunda bulunur.
Markayla ilgili izinsiz kullanım gibi koşulları tespit eden Mülkiyet Hakları Hukuku avukatı bu markaların iptali için itiraz işlemlerini gerçekleştirir. Resmi marka bültenini takip ederek ilgili bilgileri müvekkile güncel olarak sunar.
Endüstriyel Tasarım Hukuku
Mülkiyet Hakları Hukuku içinde ele alınan davalardan biri de Endüstriyel Tasarım davalarıdır. Görsel olarak farklı olan, estetik özelliğe sahip tasarımlara endüstriyel tasarım denir. Mülkiyet Hakları Hukuku 'na göre bunların korunması için süre 25 yıldır. Koruma talep edilebilecek tasarımların hangi unsurları içermesi gerektiğini öğrenmek için, tescil işlemleri için, ret kararlarına itiraz etmek için Mülkiyet Hakları Hukuku avukatı hukuki destek sağlar.
Patent Hukuku
Yeni olan veya mevcut bulunan ürünlerden veya fikirlerden bir adım önde olan, sanayiye uygulanabilecek buluşların, fikirlerin çalınmaması, izinsiz kullanılmaması için kullanılan yönteme patent denir.
Patenti alınan bir ürünün koruma süresi 20 yıldır. Bu süre sonunda buluş herkesin kullanımına açık hale gelir. Tekniğin bilinen durumundan bir adım ileride olma özelliği olmayan buluşlar faydalı model olarak adlandırılır. Bunlar için koruma süresi ise 10 yıldır.
Av. Mehmet TAV Danışmanlık ve Hukuk Bürosu olarak Mülkiyet Hakları Hukuku alanında her türlü dava takibi ve telif hakları alanında her türlü işlem ve danışmanlık başta olmak üzere fikri ve sınai mülkiyet hukuku çerçevesinde hizmetinize hazırdır.
Mülkiyet Hakları Hukuku, halk arasında telif hakları olarak bilinir. Bir ürün veya eser aynı zamanda iktisadi değer taşıyan emek ürünleri Mülkiyet Hakları Hukuku ile korunur. Fikri mülkiyet hukuku, kendi içinde telif hakları ve sinai mülkiyet hakları olarak ikiye ayrılır.